Miért pont az üvegfestés?

Miért nem valami más? Például a decoupage? Vagy a gyertyaöntés? Vagy az olajfestés?

Őszíntén szólva sokat gondolkoztam rajta. Gyerekkoromban a nagymamáim minden félére megtanítottak. Subáztam, kötöttem, horgoltam, gobleint készítettem, hímeztem, keresztszemeztem. Talán akkoriban a kötés és a hímzés volt a legkedvesebb. A nagyik türelme megfizethetettlen volt. Milliónál többször bontották ki az elrontott szálakat, félrekötött csomókat. Soha, de soha nem adták fel. 

Majd a suliban jöttek a klubfoglalkozások. Gyüngyfűzés, égető klub, kémia szakkör stb. 

Tudásom tovább fejlődött…majd azon kaptam magam, hogy egy barátnőmmel egy kis szobában ülünk és kézzel varrva alakítgatjuk át a ruháinkat. Innen egy kicsit lecsíptünk, oda egy kicsit hozzátettünk. A nagyiktól volt csipke bőven és hát Madonna összes videóklipje fel is hívta rá a figyelmünket, hogy milyen dögösek lehetünk egy apró stílusváltással. 

Nem sokkal később beköszöntött a falfirkák korszaka. Jötta  Depeche Mode és a Duran Duran vagyis meg kellett mutatnunk a világnak, kikért rajongunk igazán.  Táskát, pólót, iskolaköpenyt, falakat…mindegy volt csak firkálhassunk. 

Anyuéktól elcsent lepedőre a Pokolgép zenekar logóját festettem. Jó nagyra sikerült. S természetesen én voltam a legvagányabb az évfolyamban. 

Majd pár év kihagyás után a műkörmözésben leltem meg újra kreatív önmagam. A körmökre akkor még csak körömlakokkal festegettem mintákat. 

21-22 éves koromban balatonon találkoztam először az üvegfestéssel. Azonnal szerelem lett. Elkezdtem keresni a tanulási lehetőséget. Szerencsére akkoribban kezdődtek az első kis hobbyboltok melyek mára hatalmas piaccá fejlődtek. 

Az üvegfestés szerelem maradt. A fények játéka az üvegen, ahogy megmarad a ragyogó üvegfelület hatás számomra lenyűgöző.  A nap ahogy átragyog a festett üvegeken, fantasztikus. 

Belekostoltam az ólomüvegezés és tiffany technikákba is, ellenben számomra az íróasztalnál ülök és kutyulom a színeket tökéletes megnyugvást hozott az életembe. 

Hogy nehéz-e az üvegfestés?

Nem. Nem az. Egy technika amit el kell sajátítani. Mint az olvasás. Ha tudod mi miután következik egyszerűen csak autómatikusan csinálni fogod, nem gondolkozava csak álmodozva. 

Sok minden mást kézműves technikát is kipróbáltam az évek során, de mára kitisztult a kép és az üvegfestésre koncentrálok. Néha néha még elkacsintok egy egy újdonság felé, de az igaz szerelem az üvegfestés marad. 

Ezért biztosan állíthatom, hogy minden nap ujabb és ujabb felfesezéseket teszek amiket meg is fogok osztani veled kedves olvasó:)

Szeretettel: Orsi

Szólj hozzá!

Bejelentkezés felhasználói fiókodba