Képek „ koronája” avagy a keretezés.

Kreativitás és fejlődés??…de nekem nincs rá időm!

Sokszor futok bele az alábbi mondatokba: 

– Olyan jó neked! Van időd festeni!

– Olyan jó neked! Te olyan kreatív vagy!

– Olyan jó neked! Olyan gyorsan festessz….és még sorolhatnám. 

Ezért gondoltam, hogy megosztom a személyes tapasztalataimat és hitemet ez ügyben. 

Tehát szerintem:

A kreativitás egy tanulható dolog. Egy látásmód. Valami olyan csodaizé….amit igen is meg lehet tanulni. 

Ha már elkezdünk valamit alkotni, vagy egyszerűen csak megfogalmazódik bennünk az alkotás lehetősége és vágya akkor elindultunk egy úton. Megtettük az első lépést. 

Elkezdtünk valamit…valamit amit valószínűleg munka mellett csinálunk. Előszőr csak kikapcsolódás címén, majd egyre jobban belemerülünk a dologba és azon kapjuk magunkat, hogy mindent összevásároltunk a hobbynkhoz, csak éppen az idővel állunk hadilábon. 

NA EZ VELEM IS PONT IGY VAN!…vagyis volt.

Elkezdtem egy kicsit máshogy szemlélni amit csinálok.  Én is dolgozom és mellette üvegfestek. Nem mindig van időm mindenre ezért szelektálok. 

Előszőr a buksimban szelektáltam és elhatároztam, hogy mire fogok koncentrálni. Egyértelműen az üvegfestést választottam. 

Majd célokat tűztem ki magamnak, hogy mit szeretnék elérni.  A célok idővel mindig változni fognak.

Megnéztem milyen lehetőségeim vannak a termékeim értékesítésére.  Ez nagyon jó volt, mert itt sok ötletet is kaptam amik új lehetőségeket nyitottak meg.

Rendszereztem a festékeket és minden nem használt izé-bizét, jó lesz még valamire cuccost kidobtam. 

Letisztult környezetet teremtettem magamnak / ami persze néha nem így néz ki külső szemlélő szerint 🙂 /

Utána néztem a fejlődési lehetőségeimnek is.  Az internet hatalmas lehetőségek tárháza. 

Hogy hogyan is néz ki ez jelenleg a gyakorlatban? Jogos a kérdés:) 

Ime az én 10 pontba szedett légy kreatív tippjeim:)

– Az első trükk:  A JÓ KEDV  igyekszem mindig azt tenni amihez a legnagyobb kedvem van. Jó kedvvel állok neki a teendőmnek.

Munka után nekem sincs minden esetben kedvem festeni. Ilyenkor csak leülök a számítógép elé és ötleteket keresek.  A legtöbb esetben az új ötletek ezekből a fáradt , ábrándozós, bambulós időkből teremnek. 

Van, hogy nagyon nagy kedvem van festeni. Ilyenkor félreteszem a takarítást, a főzés csak egy gyors pizza lesz és leülök festeni. 

Ugyanis ilyenkor egy kép feleannyi idő alatt készül el mint ha nincs kedvem hozzá.

Majd ha kifestettem minden érzésem egy pár nap kell, hogy feltöltődjek és ilyenkor takarítok és elvégzem a házimunkát. 

– A második trükk: ALVÁS   Már nem festek egész éjjel. Hagyok időt az agyamnak és a testemnek a pihenésre és így sokkal  hatékonyabb vagyok.  Előfordul, hogy reggel 5 órakkor kidobb az ágy így van időm kikontúrozni egy új festményt vagy lámpát.

– A harmadik trükk: LASSAN  Lassabban közlekedem. Leálltam a rohanással. Igyekszem mindent megfigyelni, elmerengeni. Hamarabb indulok dolgozni 5 perccel és így pont elég időm van megetetni a kacsákat, vagy leülni a suli előtti parkba felhívni a barátnőmet. Észlelem a világot. Észreveszem a színeket, az új divatot. Ötleteket gyűjtök szinte észrevétlenül.

– A negyedik trükk: JEGYZETEK Lejegyzem a gondolataimat, ötleteimet. Kivétel nélkül. Ha butaságnak tűnik akkor is. Később kitisztul a kép.

– Az ötödik trükk: A LEHETŐSÉG Vagyis az ötlet önmagában semmi. Amíg ki nem próbálom csak egy gondolat.  De ahogy elkezdem megvalósítani egy lehetőség lesz a tovább fejlődésre.  Például van egy megrendelésem. Kikontúrozom az alapot , majd amíg szárad kipróbálom a leírt ötletek egyikét.  Rögtön kiderül, hogy működik-e.  Ha van kedvem folytatom a megrendelést, ha nincs akkor másba kezdek. Igy tudom, hogy haladtam a munkámmal és jó érzéssel tölt el, hogy ismét kreatív voltam és kipróbáltam valami újat. 

– A hatodik trükk: KÖZÖSSÉG  Megosztom másokkal az új élményeimet. A kreativitás kreativitást szül. Ha mosolyogsz mosoly lesz a válasz. Ha elmondom másoknak mit tapasztaltam reakciók érkeznek amivel tovább tudok fejlődni. 

– A hetedik trükk: BARÁT  Kell ,hogy körülöttem legyenek barátok!  Igen! Ez nagyon fontos! Amikor telis tele vagyok új élményekkel és majd szétrobban a lelkem, akkor meg kell, hogy álljak. Fel kell, hogy hívjam a barátnőmet aki mellett leeresztek. A rázúditott infókat külső szemlélőként látja és a legjobb tanácsot adja, vagy csak meghallgat. 

– A nyolcadik trükk: TANULÁS  Mindig tanulok. Nem festészetet. Számítógépes grafikát, németet, sortáncot, lovaglást, weboldalfejlesztést szóval igyekszem kinyitni a világot magam körül. Semmi nagy dolgot ne képzeljünk bele. Esténként a youtoubon kb egy órát különböző oktató videókat hallgatok. Nagyon sokat lehet belőle tanulni.  

– A kilencedik trükk: POZITIV ÉLETSZEMLÉLET  A meditáció és a pozitív megerősítések. Naponta 2- 3 alkalommal 10-10 perceket csak magammal töltök. Hallgatok egy meditációs zenét vagy pozitív gondolatokat és pihenek. Ez kb annyi mintha 3 x kimennék cigizni a munkatársammal.  

– A tizedik trükk: ÉRZELEM  Érzelmek nélkül, belső inspiráció nélkül kevés dolgot lehet jól csinálni. Én mindent igyekszem megfesteni. Jó kedvet, haragot, félelmet, bánatot. Kicsit átszínezem őket és jobb kedvre derülök, vagy még több energiát kapok.  Az érzelmeket a festmények és alkotások szinte mindig visszatükrözik. 

Egy spontán festett képem kb 10 perc alatt szokott elkelni, míg egy agyon komplikált, túlgondolt alkotás hosszú hónapokig nem talál gazdára. 

Nem mondom, hogy a fent leírtak 100% os tuti tippek. Azt sem ígérem, hogy egy nap alatt megváltozik az életed. Azt viszont  tudom, hogy ha kipróbálod, minden héten csak egy egy trükköt hozzátéve, pár hónap múlva máshogy fogsz tekinteni önmagadra és a világra. 

Ha lesz időd kérlek írd meg tapasztalataidat a fentiekkel kapcsolatban.

Szeretettel: Orsi

Szólj hozzá!

Bejelentkezés felhasználói fiókodba